Corona Friesland

Wil je geen diepe neustest of wil je weten of je op dit moment besmettelijk bent? Maak dan nu een afspraak voor een ondiepe neustest

Wanneer een ondiepe neustest?

Heb je coronaklachten en wil je geen diepe neustest ondergaan om te ontdekken of je corona hebt? Dan kies je voor een ondiepe neustest. Deze test kan tevens worden ingezet als preventieve screeningstest, dus ook wanneer er nog geen klachten zijn. Bijvoorbeeld wanneer je wilt weten of je zelf besmettelijk bent bij een bezoek of omgang met een kwetsbaar iemand. Deze test is zeer geschikt voor kinderen. Hou je ook bij een negatieve uitslag aan de maatregelen!

Bij deze neustest gaat het wattenstokje slechts 2 tot 2,5 centimeter de neus in, door in elk neusgat vijfmaal te draaien worden het monster afgenomen. De test is hierdoor ook zeer geschikt voor kinderen.


Procedure Corona ondiepe neustest

1. Kies welk type afspraak je wilt maken, kies hierbij voor kinderen tot 13 jaar altijd voor een ondiepe neustest

2. Kies een datum en tijdstip op de kalender

3. Vul je persoonsgegevens in

4. Voltooi de betaling met Ideal

5. Je ontvangt een bevestiging van je afspraak per mail

6. Kom op de afgeproken dag en tijd naar de testlocatie

7. Kom niet eerder dan 5 minuten voor de afspraak binnen

8. Neem je identiteitsbewijs en de bevestigingsmail mee naar de afspraak

9. Het dragen van een mondmasker is verplicht

10. De Corona test wordt bij je afgenomen, het mondmasker doe je tijdens de test af.

11. Vertrek direct na het afnemen van de test

12. Na 15 tot 20 minuten ontvang je de uitslag via de mail.


Na boeken is annuleren en restitutie niet meer mogelijk.


Hoe wordt de Corona ondiepe neustest afgenomen?

De Corona ondiepe neustest wordt afgenomen door een verpleegkundige. Zij zal met een wattenstokje een monster afnemen vóórin de neus door 2 a 2,5 centimer in elk neusgat het wattenstokje 5 keer rond te draaien.
Wij gebruiken de door het RIVM goedgekeurde Nasal
SARS-CoV-2 Rapid Antigen test van Roche, een betrouwbare sneltest waarmee we binnen 15 tot 20 minuten na een nasaal uitstrijkje kunnen vaststellen of je corona hebt of  besmettelijk bent. De test heeft een specifiteit van 98,6 % een sensiviteit van 90,6% (Ct ≤ 30), een CE-markering en gevalideerde testresultaten. De test is goedgekeurd door het RIVM.


Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk dat het afnemen van de test en het aflezen van het testresultaat op de juiste manier gebeurt. Al onze verpleegkundigen volgden hiervoor een gedegen scholing.